top of page
IMG_20170629_220459.jpg

Heponiemen tilan tarinaa

Heponiemen vanhan sukutilan maalaismaisemissa Jäppilän kirkonkylässä, Etelä-Savossa partioi alpakkalauma: Kiefer, Elliot ja Papu. Luomumansikkatilalla asuvat alpakkapojat ovat lajilleen tyypilliseen tapaan hieman epäluuloisia ihmisiä kohtaan. Suloisen alpakan uteliaisuus ja hyväntahtoisuus voittaa kuitenkin ennakkoluulot. Ne saattavat siksi hyvinkin ottaa vastaan ruohotupon myös vieraiden käsistä. Alpakat tuuppivat kuitenkin pehmeästi turvillaan toistaiseksi vain emäntäänsä.

Tilaa viidennessä polvessa emännöivä Ulla Hynninen hankki alpakat mansikanpoimijoiden iloksi. Hynniset tulivat Heponiemeen 1800-luvun lopulla. Ulla on sukupolvien ketjussa ensimmäinen tilaa jatkava tytär. Uutta sukupolvea Heponiemessä edustavat Ullan pojat, Juuso sekä Walto. Pojissa saattaa hyvinkin muhia isäntäaineksia jatkamaan Hynnisten sukutilaa, minkä toimeentulo on nojannut jo yli 120 vuotta puhtaaseen maahan ja metsään.

Luomumansikka on Heponiemen tilan päätuote. Mansikanviljelystä jo pitkään haaveillut Ulla istutti ensimmäiset luomumansikantaimet 2013, kaksi vuotta sen jälkeen, kun tila 

siirtyi sukupolvenvaihdoksessa hänelle. Mansikat kasvavat puhtaassa maalaisilmassa ilman kemiallisia torjunta-aineita ja lannoitteita.

Ulla myy pääosin kaikki mansikat ja muut tuotteet, muun muassa herneet, perunat

sekä polttopuut suoraan tilalta. Mansikoista riittää myös itsepoimijoille ja Ullan myyntiin valmistamiin herkkuihin. Heponiemen tilan luomumansikkamehu, - hillo ja -kastikkeet tuovat kesän ruokapöytään vaikka keskellä talvea. Mansikka on usein myös tärkeä raakaaine hänen ympäri vuoden valmistamissaan tilausleivonnaisissa.

Vieraat pääsevät nauttimaan mansikkatilan leppoisasta tunnelmasta muuallakin kuin marjapellolla. Vanhan navetan kunnostetussa kivijalassa, entisessä karjakeittiössä toimii näet kesäkahvila ja tilamyymälä, missä on tarjolla lähiseudun tuottajien herkkuja ja pienimuotoisesti myös lahjatavaroita.

Ulla keksi kattaa entisen karjasuojan valokatteella ja laajentaa kahvilaa sinne.

Katettu karjasuoja on kuin kasvihuone, missä viihtyvät myös myyntiin kasvatettavat maissi, timjami, sitruunamelissa, tilli, persilja ja muut yrtit.

Vanhan navetan yläkerrassa on pieni kesähuone, mikä sopii hyvin vaikka reppureissaajille

edulliseksi majapaikaksi.


Luonto tulee lähelle Ylemmäisen lammen rannalla, tilalta kilometrin päässä olevalla kesämökillä, mitä Ulla vuokraa. Mökissä on aivan erityinen tunnelma, sillä se on rakennettu Heponimen tilan entisen päärakennuksen vanhoista hirsistä. Päärakennus purettiin uuden tieltä 1980 ja osa hirsistä käytettiin mökkiin. Aurinkopaanelit antavat sähköt mökin valoihin ja vesipumppuun. Mökillä on hiljaista ja naapureita siellä ei ole.

Alpakkapoikien kavereina tilalla asuvat vanha, sekarotuinen koiraherra Taneli sekä kukot ja kanat. Tanelissa on puolet paimenkoiraa. Koska koiraa ei päästetä alpakka- aitaukseen, se paimentaa ilokseen emäntäänsä ja kulkee perässä, minne tämä ikinä tilalla meneekin.

Ulla on tyytyväinen emäntä. Hänen ratkaisuunsa jatkaa tilaa ja aloittaa

luomumansikoiden viljely, kiteytyy Jäppilän, vireän maalaiskylän henki ja meininki.

Emännän mielestä Jäppilässä riittää ehkä vähän hulluja, jääräpäisiä ja valtavirtaa

vastaan rohkeasti uivia savolaisia. Jäppilässä uskotaan yhteishenkeen ja

maalaiskylän tulevaisuuteen, kuten vaikka luomumansikoihin ja alpakoihin, ja

halutaan tarjota vieraille vain parasta.

Historia: About Us
IMG_9029.jpg
Historia: Image
bottom of page