top of page

Luomuviljely

Kaikki viljely tilalla on luomuviljelyä. Se tarkoittaa, ettei viljelyssä käytetä mitään kemiallisia lannotteita tai torjunta-aineita. Luomuviljely vaatii paljon käsin tehtävää työtä mm. rikkaruohojen kitkemisen, joka tehdään sekä ennen satokautta, että sen jälkeen. Ongelmien minimointi ja erilaisiin luonnon aiheuttamiin haasteisiin vastaaminen esimerkiksi tuhohyönteisen osalta on luomussa usein

vaikeampaa kuin tehoviljelyssä.

Vuosittain satotasoissa on paljon vaihteluita. Toki ollaan myös säiden armoilla  - niinkuin kaikenlaisessa viljelyssä avomaalla. Ja erilaiset talvetkin tuovat omat haasteensa. Luonnonmukaisesti viljeltyjen tuotteiden puhtaus, maku, terveellisyys ja hyvä kysyntä vaikuttivat siihen, miksi Ulla jo vuonna 2013 aloittaessaan viljelyn valitsi luomulinjan. Viljely on ollut virallisesti luomumerkin alla vuodesta 2016, luomun siirtymävaiheen jälkeen. 

Luomuviljelyssä hyödynnetään luonnon omaa toimintaa maan viljavuuden hoidossa, kasvien ravinteiden saannin turvaamisessa ja kasvinsuojelussa. 

raul-cacho-oses-bKXSsG0z5R8-unsplash.jpg
Luomuviljely: About Us
gabriel-jimenez-jin4W1HqgL4-unsplash_edited.jpg

Lannoitus perustuu luonnonmukaisesti tuotettuihin eloperäisiin lannoitteisiin kuten karjanlantaan, komposteihin ja erilaisiin viherlannoituksiin sekä esikasvien vaikutuksiin. Kasvien tärkeää pääravinnetta - typpeä tuotetaan mm. apilaa ja hernettä viljelemällä. Maanäytteitä otetaan säännöllisesti. Ja jos pelloissa on  hivenaineista pulaa, niitä voidaan myös muun lannoituksen lisäksi antaa. Maan pieneliöstöstä huolehtiminen on tärkeä osa luonnonmukaista maan hoitoa. Kun eloperäinen lannoite, kuten viherlannoitusnurmikasvusto muokataan maahan, pieneliöstö hajottaa sen kasvien käyttöön sopiviksi ravinteiksi ja parantaa maan viljavuutta.

Luomuviljely: About

Viljelyssä noudatetaan viljelykiertoa eli eri peltolohkoilla viljellään suunnitelmallisesti eri kasveja vuorotellen. Viljelykierrossa ravinteita maahan tuottavat palko- ja viherlannoituskasvit sekä niitä kuluttavat viljelykasvit vuorottelevat eri vuosina eri peltolohkoilla. Viljelykierto parantaa maan kasvukuntoa sekä rajoittaa rikkakasvien, tuholaisten ja tautien lisääntymistä. Viljelykierto on tärkeä osa luomuviljelyä. ​

daiga-ellaby-aabaDGl08JM-unsplash_edited.jpg
Luomuviljely: About
masjid-pogung-dalangan-SN4YpfH3fEs-unspl

Pienenpienet tuhohyönteiset saattavat tehdä ikävää jälkeä mansikkamaalla. Tilalla  torjutaan mansikkapunkkia levittämällä käsin kaksi kertaa ennen satokautta mansikkapellolle petopunkkeja. Myös muita luonnon omia "tuholaisten tuholaisia" on ollut käytössä mm. tuholaisia vattukärsäkästä vastaan. Biotus Oy; n kanssa on tehty toimivaa yhteistyötä. 
Havaittaessa tuhohyönteisiä, voidaan kasvustoon myös levittää luonnon pyreteeniä sisältävää öljypohjaista ainetta.

Luomuviljely: About

Alkukesällä 2022, ennen mansikan kukintaa saadaan Jäppiläläiseltä Jaana ja Risto Kansasen tilalta iso joukko "vuokratyöläisiä".

Mehiläispesien asukkaat saapuvat sillon töihin!  Mehiläiset auttavat mansikoita hyvässä pölyttymisessä ja huolehtivat myös harmaahomeen torjunnasta viemällä mansikan kukkaan Prestop mix ainetta, joka on jauhemainen, biologinen kasvinsuojeluaine.

damien-tupinier-OFEvgVfr6iU-unsplash.jpg
Luomuviljely: About
bottom of page